You are here
Emeğin birliği dünyanın umududur
1 May 2021 - 13:00
Dünya İşçileri, sizi bağlayan ne olursa olsun,
Bırakın bugün iş kalsın:
Kış bulutlarını savurun öteye,
Atılın ileriye, güneş ısıtsın sizi
Davanız dünyanın umududur,
İnsan soyunun hayatı sizin çabanızdadır,
İşçinin bayrağı Özgürlük açıldığında
Parlak geleceğin yüzü saklıdır ardında.
(Walter Crane)
Sancakta yazdığı gibi, emeğin birliği dünyanın umududur. Neden mi? Çünkü ancak birleşen işçiler değişimin önünü açabilirler. Ancak birleşen işçiler gerçek özgürlük, gerçek adalet, gerçek eşitlik ve gerçek mutluluğun olduğu bir dünya uğruna mücadele edebilirler. Ve ancak birleşen işçiler mücadeleleriyle umut yaratabilirler. 1 Mayıs’ın doğuşuna yol açan 8 saatlik işgünü talebi ve dünya işçi sınıfının bu talep uğrunda tek bir ordu gibi birleşmesi muazzam bir umut yaratmamış mıydı dünya işçi sınıfında? Bu umut değil miydi kıtadan kıtaya işçileri sarıp sarmalayan? Nitekim Avustralya’dan sonra bu umut fırtınasının durağı okyanusun öte yanıydı, Amerika’ydı. Ve 1 Mayıs’ı 1 Mayıs yapacak, İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü yapacak günler yaklaşıyordu…
Amerikalı işçiler tıpkı Avustralyalı işçi kardeşleri gibi “8 saat iş, 8 saat uyku, 8 saat canımız ne isterse” diyorlardı. İşçiler, bu son 8 için kimi zaman “for what we will”, kimi zaman “recreation” demişler. İlki “yapmak istediğimiz şeyler için, irade gösterdiğimiz şeyler için” anlamına geliyor. İkincisi “kendimizi yeniden üretmek, eğlenmek, mutlu olmak, toparlanmak, yeniden ayağa dikilmek için” anlamlarının tümünü karşılıyor. İşçiler bu taleplerini yaymak için şiirler yazıyor, şarkılar besteliyor, bildiriler dağıtıyorlardı. Boston’da yaşayan bir gazete editörü olan Isaac Blached 1860’ların sonlarına doğru “Sekiz Saat” şiirini yazar. Amerika’nın dört bir yanında emekçilerin ortak talebidir 8 saat çalışmak. 1878’lere gelindiğinde “Sekiz Saat” şiiri bestelenir, ilerleyen yıllarda her mitingde, her toplantıda söylenen şarkılarından biri olur. Şarkının nakaratı olan “8 saat iş, 8 saat dinlenme, 8 saat canımız ne isterse” sloganı artık Amerikan işçi sınıfının dilinden düşürmediği talebidir. Mücadele bayrağına yazdığı sloganıdır.
İşçilerden 1 Mayıs Mücadele Mesajları
Günlerin bugün getirdiği
Baskı zulüm ve kandır
Ancak bu böyle gitmez sömürü devam etmez
1 Mayıs’ın ruhuyla siz işçi dostlarımızı selamlıyoruz. Bizler de kadın emekçiler olarak diyoruz ki şanlı 1 Mayıs’ımız işçi sınıfına kutlu olsun. Biz isteriz ki insanın insanı sömürmediği, biz isteriz ki savaşların olmadığı, biz isteriz ki insan gibi yaşayacağımız bir dünya olsun. Ve biz isteriz ki çocuklarımızın yüzü gülsün, özgürce güzel yarınlara koşsunlar. Bu sebeple de UİD-DER’li mücadeleci kadınlar olarak umudumuzu hep diri tutuyoruz. Düşlediğimiz bir dünyanın mücadelesini onurla gururla veriyoruz. Eninde sonunda bu kahrolası düzen yıkılacak!
Bir grup UİD-DER’li kadın işçi
İşçiler Boyun Eğmiyor, Mücadele Ediyor!
Son Eklenenler
- أصدرت النقابات العمالية الفلسطينية، بما في ذلك الاتحاد العام لنقابات العمال الفلسطينية، دعوة للعمل في 16 تشرين الأول/أكتوبر. ودعوا النقابات العمالية الدولية والعاملين في جميع البلدان إلى اتخاذ الإجراءات اللازمة والضغط على حكوماتهم من أجل إنهاء كل...